Wizytówka z logo

Wyznaczyłeś już IOD?

Kiedy wyznaczenie IOD jest obowiązkowe? Zgodnie z przepisami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) wyznaczenie Inspektora Ochrony Danych (IOD) jest obligatoryjne w organach i podmiotach publicznych, a także gdy główna działalność administratora danych polega na przetwarzaniu na dużą skalę danych osobowych wrażliwych. Do organów i podmiotów publicznych najczęściej zalicza się organy władzy krajowej, organy regionalne i lokalne, ale również szereg innych podmiotów prawa publicznego. Projekt ustawy o ochronie danych osobowych …

RODO_flaga

Jesteś gotowy na RODO?

Od 25 maja 2018 roku zaczną obowiązywać bezpośrednio w Polsce przepisy europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Przepisy ogólnego rozporządzenia będą dotyczyć wszystkich podmiotów, które na terenie UE przetwarzają dane osobowe w sposób zautomatyzowany. RODO zmienia dotychczasowe podejście do zagadnień związanych z ochroną danych. Zmieniają się zasady, które doprowadzą do bezpośredniego zwiększenia samodzielności i odpowiedzialności Administratorów Danych. Ogólne rozporządzenie o ochronie danych rozszerza również pojęcie danych osobowych – dotychczas …

RODO- napis

Co to jest RODO?

RODO jest Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Rozporządzenie to zacznie być stosowane bezpośrednio we wszystkich krajach Unii Europejskiej od dnia 25 maja 2018 roku. Celem tego uregulowania jest zapewnienie swobodnego przepływu danych osobowych pomiędzy państwami …